Verwerken van bestrating | Sierbestratingvoordeel

Het verwerken van bestrating of uw terras is een nauwkeurige klus. Hiervoor geven we groot aantal tips en adviezen.

Voorbereiding

Prepareer de ondergrond

De bovenste laag dient uit zo’n 3 tot 5cm fijn split- of metselzand te bestaan voor een goede waterdoorlatendheid. Hierdoor vermindert u de kans op kalkuitbloei. Het zandbed hieronder moet minimaal 20cm dik zijn. Hoewel zand er op het eerste oog allemaal hetzelfde uitziet, zijn er toch verschillen, Het is altijd belangrijk zand te kiezen wat schoon en zuiver is. Op plaatsen die zwaar belast worden, zoals een inrit, kunt u het beste 30cm uitgraven. Voor een extra stevige fundering kunt u onder deze zandlaag nog een pakket van 10cm grof split of gebroken puin aanbrengen.

Aftrillen

Tril de afzonderlijke lagen(niet het hele pakket in 1 keer), zo vast mogelijk met behulp van een trilplaat. Houd rekening met de dikte van de sierbestrating bij het bepalen van de uit te graven diepte. Hierbij is het belangrijk te bedenken dat de bestrating +/- 1cm hoger komt te liggen dan de kantopsluiting. Laat de bestrating minstens 1cm per meter aflopen en laat (waar mogelijk) het afschot van de woning aflopen. Dit voorkomt eventuele wateroverlast. Als u keramische tegels(2cm) wilt verwerken, gebruik hiervoor altijd speciale trascement.

Opsluiten van het zandbed

Nadat u het zandbed heeft aangebracht gaat u de kantopsluiting aanbrengen. Houd hierbij rekening met het afschot van 1cm per strekkende meter. Om er zeker van te zijn dat de bestrating niet meer verschuift, dient u langs de buitenkant van de tegels een band aan te brengen. Gebruik een opsluitband met de minimale afmeting van 5x15x100cm voor terras en tuinpad. Voor een oprit dient de kantopsluiting minimaal de afmetingen 8x20x100cm te hebben. Zorg ervoor dat u de kantopsluiting 1 à 2 cm lager plaatst dan de bovenkant van de bestrating. Dit zorgt voor een mooiere afwerking en een betere afwatering. Kantopsluitingen dienen op de aangeleverde betontegelmaat, inclusief voeg, te worden gesteld.

Houd tijdens het straatwerk het zandbed glad doormiddel van eerdergenoemde waterpas of plaatmateriaal, dit vergemakkelijk het vlak leggen van de bestrating.

Voorkom wateroverlast en kies voor de juiste afwateringsproducten. de trend van grotere tegels en minder voegen maakt een goed doordacht waterhuishouding noodzakelijk. Hiervoor hebben wij een afwateringsassortiment.

Verwerken van bestrating

Mix de stenen

Mix stenen en tegels voor het bestraten uit verschillende pakketten en lagen. Ook keramische en siertegels zijn uniek in hun structuur en kleur nuancering. U dient daarom ook de stenen en tegels uit verschillende verpakkingen te mengen. Aders en natuurlijke structuren en kleurafwijkingen kunnen voorkomen en géén gebreken. Wanneer u geprofileerde stenen gaat verwerken, dient u rekening te houden met het profiel en hoe deze het mooist tot zijn recht komt.

Voorkom krassen

Schuif de tegels nooit over elkaar en houd de stenen vrij van zand en ander scherp materiaal om krassen te voorkomen. Lift de stenen in één keer van het pakket. Houd er ook rekening mee dat gecoate producten krasgevoeliger zijn dan ongecoate producten.

Zuignap

Gebruik bij plaatsing van grotere tegels een vacuümlifter. Voor tegels met een extra verdichte oppervlakte is een accupomp het meest geschikt. Voor tegels met een open structuur is een zuignap  op stroom beter geschikt.

Zagen

Op plaatsen waar u niet exact uitkomt, kunt u de tegels op maat zagen. Zaag altijd nat en spoel de tegels meteen na. Zaag niet op de reeds gelegde bestrating. Na het zagen alles direct goed naspoelen met schoon water om eventuele vlekvorming te voorkomen. Voorkom ook het druppen van zaagwater op het te verwerken product. Kleine elementen kunnen eventueel ook geknipt worden met een steenknipper.

Naspoelen

Spoel na de werkzaamheden het terras goed schoon met water. Gebruik hierbij eventueel een (natuurlijk) schoonmaakmiddel. Gebruik hiervoor een normale tuinslang en geen hogedrukreiniger.

Voegen

De voegen veegt u met een zachte bezem in. Hiervoor gebruikt u speciaal voegzand(zilverzand), zodat de stenen goed vast komen te liggen en er geen kieren ontstaan. Verwerk het voegzand als het droog is en laat het overgebleven voegzand niet op hoopjes liggen en verwijder restanten. Laat niks op uw tegels liggen en zorg ervoor dat de bestrating schoon is voordat u gaat aftrillen.

Er zijn ook technisch hoogwaardige producten voorhanden die nog beter aansluiten op de huidige behoefte aan onkruidvrij onderhoud. Voor voegen breder dan 3mm en dieper dan 30mm kunt u  King Assistant Plus voegmortel gebruiken. Deze voegen zijn harden uit en zijn onkruidarm.

Aftrillen

Bestrating is gevoelig voor beschadigingen. Het is daarom raadzaam om uw tegels zorgvuldig te behandelen, zodat krassen en beschadigingen worden voorkomen. Gebruik hiervoor het juiste gereedschap. Er zijn producten die niet afgetrild mogen worden: Alle siertegels, met deklagen, geprofileerde tegels, dunne tegels(dunner dan 6cm), stenen met strakke randen, tegels kleiner dan 30x40cm, stroken tegels. Gebruik een goedgekeurde, rubberen hamer om voorzichtig op de tegels te kloppen.